امروزه ارتقا سخت افزاری کامپیوتر در محل بسیار مورد اهمیت است. زمانی که بحث کامپیوتر و سخت افزار آن می شود سوالی که بیشتر افراد از خودشان می پرسند این است که چگونه و چطوری باید سخت افزار کامپیوتر را ارتقاء دهیم ؟ زمانی که شما به صورت مداوم در حال استفاده از یک سیستم هستید با توجه به روی کار آمدن ورژن های جدید نرم افزارهایی که استفاده می کنید. قطعا سیستم شما نمی تواند پاسخگوی خیلی از نیاز های الان باشد .
بیایید با یک مثال بیشتر وارد بحث شویم ، فرض کنید شما یک تدوینگر ویدیو یا یک گرافیست هستید. شما در حال استفاده از نرم افزارهایی نظیر افتر افکت یا به عنوان مثال 3d max هستید. این نوع نرم افزارها به دلیل محیط گرافیکی که دارند دارای پردازنده قوی هستند. می خواهید خروجی یک پروژه را برای شخصی یا شرکتی ارسال کنید ممکن است سیستم نتواند از لحاظ سخت افزاری پروژه و برنامه را ساپورت کند .
زمانی که بحث ارتقاء سخت افزار به میان می آید یکی از مهم ترین موضلات در این زمینه هزینه بر بودن آن و پیدا کردن قطعات مناسب با مادر برد است . ممکن است شما برای کارهای اهنگسازی سیستم را ارتقاء بدهید در این صورت شما باید cpu خود را ارتقا دهید . یا ممکن است کار شما گیم باشد ، پس در این صورت شما به کارت گرافیک قوی نیاز دارید . برای ارتقاء دادن برخی قطعات شما کار سختی نخواهید داشت ولی در عین حال ارتقاء برخی قطعات یکم سخت تر و زمان برتر خواهد بود .
در اولین مرحله از ارتقاء یک سیستم موردی که خیلی به چشم می خورد ، بالا رفتن سرعت سیستم است . اگر سیستم شما از هارد درایو پشتیبانی می کند ، پس شما برای متحول کردن سیستم خود به یک هارد ssd کوچک نیاز خواهید داشت . این کار باعث می شود تا عملکرد بوت سیستم افزایش یابد و پاسخ دهی به خروجی ها سریع تر انجام شود . ولی اگر سیستم شما از هارد ssd مبتنی بر sata پشتیبانی می کند ، پس شما باید حافظه مبتنی به NVMe M.2 خود را ارتقاء دهید .
این کار نیز بوت و عملکرد سیستم را بهبود می بخشد ولی نه به اندازه جایگزین کردن ssd به جای هارد درایو ، ولی استانداردهای M.2 و حافظه ان معایب و عیب هایی نیز دارد . و آن این است که سیستم مورد نظر باید دارای درگاه مورد نظر خودش باشد . اکثر مادربرد های نسل جدید به صورت پیش فرض چنین درگاهی را دارند ولی در بحث لپ تاپ اینگونه نمی باشد و اکثر لپ تاپ ها همچین درگاهی را پشتیبانی نمی کنند .
پس حتما قبل از خرید این موارد را برسی کنید و با دقت لوازم مورد نظر را تهیه کنید . ولی با توجه به شرایط اقتصادی و گران بودن سیستم و قطعات آن برای خرید یک سیستم متوسط حداقل مبلغ 7 تا 10 میلیون تومان نیاز است . روبروی شما دو راه وجود دارد ، یک اینکه از پس هزینه خرید یک سیستم بر میایید یا خودتان دست به کار می شوید . اینگونه می توانید از برخی هزینه های اضافی جلوگیری کنید.
در این قسمت دو راه حل وجود دارد که شامل موارد زیر است :
ولی برای این کار چه کاری باید انجام دهیم و دقیقا باید کدام بخش و کدام سخت افزار ها را تهیه کنیم ؟ اگر خودتان می خواهید سیستم را ارتقاء دهید کار های متنوع زیادی می توانید انجام دهید . این کار ها شامل افزایش ظرفیت رم تا نصب یک سیستم خنک کننده می باشد . نکته: راه دوم را اصلا پیشنهاد نمی دهیم زیرا ارتقا سیستم را باید یک متخصص انجام دهد تا سیستم دوچار مشکل نشود. ولی اینکه کدام کار اهمیت و اولویت بیشتری دارد بستگی به شما و نوع استفاده از سیستم دارد، اینکه با چه هدفی از سیستم استفاده می کنید تایین کننده همه چیز است .
افزایش حافظه رم و ارتقاء آن بستگی به نیاز و نحوه استفاده شما از سیستم دارد . و این موضوع که آیا رم را ارتقاع بدهیم یا نه بستگی به خودتان دارد . شما برای استریم ویدیو ها ، عکس ها و اسناد مربوط به نرم افزار های ماکروسافت به ۸ گیگ رم نیاز خواهید داشت و همین مقدار جوابگوی نیاز شما خواهد بود .ولی اگر قصد دارید بازی های سنگینی را اجرا کنید پیشنهاد می شود که تا حداقل ۱۶ گیگ رم برای سیستم خود تهیه کنید .
برای اشخاصی که شغل آن ها تدوین حرفه ای ویدیو است ۳۲ گیگ رم می تواند پاسخگوی خروجی پروژه های سنگین باشد . برای انجام کارها در سیستم از یه قسمتی از فضای رم استفاده می شود و اگر بیشتر از آن ظرفیت را ارتقاء دهیم فضای باقی مانده بلا استفاده خواهد بود . در این قسمت محدودیت های مادربرد و پردازنده از اهمیت بالایی برخوردار هستند .این دو از رقم مشخصی از فضای رم استفاده می کنند و در بیشتر مواقع این رقم بالا می رود . بعد از خرید رم مورد نظر خود، تعویض و جایگزین کردن آن کار ساده ای خواهد بود .
البته این مورد برای سیستم ها ساده است ولی اگر بحث به لپ تاپ ها کشیده شود. این فرایند یکم پیچیده تر خواهد شد. برای تعویض رم در لپ تاپ بستگی به نوع لپ تاپ باید بدنه از لپ تاپ جدا شود. در برخی موارد حتی کیبورد نیز از لپ تاپ خارج خواهد شد .
فرض بر این می گیرم که در ابتدای مسیر ارتقاء سیستم شما رم و حافظه ssd را ارتقا داده و بازی ها و برنامه های مورد نظر را نصب و اجرا کرده اید. در این قسمت برای اینکه به عملکرد بازی و نرم افزارهای خود بهبود ببخشید باید سراغ ارتقاء کارت گرافیک خود بروید. برای تعویض این قسمت باید قبل از تعویض به یک سری نکات توجه داشته باشید . رزولوشن مانیتور یکی از بخش های مهم است که باید آن را برسی کنید .
فرض کنید کارت کرافیکی خریداری کردید که می تواند بازی ها را با کیفیت ۴k پشتیبانی کند ولی مانیتور شما توانایی نمایش تا ۱۰۸۰ را دارد . در این صورت دو راه دارید یا مانیتور خود را تعویض کنید یا به سراغ کارت گرافیک ارزان تری بروید . پردازنده سیستم یکی دیگر از مواردی است که قبل از تعویض سیستم باید به آن توجه کنید . اگر پردازنده شما قدیمی بود پس زیاد لازم به نگرانی نیست چون با کارت گرافیک تازه نفس می توانید عملکرد آن را بهبود ببخشید .
ولی اگر می بینید که به یک پردازنده جدید نیاز دارید پس صبر کنید چون کل سیستم را از اول باید ارتقاء دهید . پس از خرید کارت گرافیک به سادگی می توانید آن را در قسمت مشخص کیس جا بدهید و بعد از نصب درایو ها از استفاده آن لذت ببرید .
تعویض پردازنده و ارتقاء آن کار سختی نمی باشد ولی باید بگوییم نسبت به رم و گرافیک و هارد ssd فرایند خیلی پیچیده تری دارد . پردازنده باید با مادر برد ، سوکت های مربوط به پردازنده در مادر بورد هماهنگ باشد . از نظر بنده پیشنهاد می شود که مادر بورد و پردازنده رو به صورت همزمان ارتقاء و تعویض کنید . در بعضی موارد نیازی به تعویض مادربرد نخواهد بود و فقط خود پردازنده تعویض می شود . پردازنده های اینتل و ام ای دی تفاوت هایی از نظر تعویض آن دارند ولی در هر صورت عملکرد یکسانی دارد .
هر قطعه به صورت جداگانه گرما و حرارتی تولید می کند که باعث داغ شدن کیس می شود. اگر بیش از اندازه داغ شود کارایی هر قطعه را پایین می آورد . برای اینکه این اتفاق نیافتد ما به شما در مدیریت گرمای تولیدی به شما کمک خواهیم کرد ، این کار نه تنها عملکرد سیستم را بهبود و افزایش می دهد بلکه باعث می شود طول عمر قطعات شما بیشتر شود. یکی ضروری ترین و مهم ترین قطعات در هنگام اسمبل کردن سیستم و ارتقاء آن سیستم های خنک کننده هستند که به هیچ عنوان نباید سر سری گرفته شود زیرا این قطعه مکمل سایر قطعات است .
این سیستم های خنک کننده در مدل های مختلف و معمولا در اندازه های 120 ، 140 ، 240 و 280 میلی متری عرضه و در بازار به فروش می رسند . اولین نکته در هنگام تهیه سیستم های خنک کننده این است که میزان گرمایی که سایر قطعات به صورت همزمان تولید می کنند را برسی کنید و بعد اقدام به خرید سیستم خنک کننده کنید .
در این مقاله سعی شد که به مهم ترین بخش های یک سیستم که برای ارتقاء اول باید به آن ها توجه کنید را به شما بگوییم. بخش های دیگر کامپیوتر را نیز می توانید ارتقاء دهید ولی ضروری ترین ها در این نوشه به شما گفته شد. درسته که در طول مقاله به شما گفته شد که نصب و تهیه این قطعات کار سخت و دشواری نیست. ولی این موضوع برای کسانی راحت است که تجربه کافی در بازار کار کامپیوتر دارند نه کسانی که صرفا با خواندن مقاله و به صورت تئوری اطلاعت دارند .
نصب و اسمبل کردن یک سیستم کار پیچیده و زمان بری است. باید در نظر داشته باشید که تمام قطعات باید هم از نظر فرکانسی و هم از نظر گرمایی هماهنگی داشته باشند. اگر توصیه شخصی بنده را می خواهید این کار را به یک متخصص بسپارید. مانند سیار کامپیوتر و خیالتان راحت باشد که بهترین سیستم را با توجه به بودجه شما در محل تحویل خواهد داد . مرسی که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید ، امیدوارم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.